Geschiedenis

Het FUN-IE-FIT is ontwikkeld door De Klup Twente met hulp van de Universiteit Twente, de e-Sportbond en LKSVDD architecten uit Hengelo, en kwam tot stand zonder één eurocent subsidie van de overheid. Veel bedrijven, fondsen, serviceclubs en burgers maakten de totstandkoming mogelijk door kennis, middelen en geld beschikbaar te stellen. De splinternieuwe voorziening is in februari 2013 opgeleverd en werd eind mei 2013, na een gedegen testfase, geopend door Jan Slagter, directeur omroep Max.

Het FUN-IE-FIT was tot het voorjaar 2012 een afgekeurde gymnastiekzaal met een aanpalend rommelhok, oude kleedkamers en douches. De ruimte was voor maar weinig geschikt, toestellen waren verdwenen, ringen verwijderd en het wandrek onbruikbaar. Geld voor herstel en herinrichting ontbraken. Daar kwam bij dat jongeren bij De Klup Twente ook graag wilden gamen – maar ook daarvoor was geen budget.

Geldnood maakte De Klup Twente creatief. Het team ging onder de bezielende leiding van directeur en bedenker Jan Anema werken aan een heel nieuw soort sportzaal. Zo nieuw dat er wellicht ook fondsen te interesseren waren voor financiering. De UT Twente deed een haalbaarheidsonderzoek naar een soort digitale sportzaal, de E-sportbond raakte betrokken, maar de zaak kwam pas echt in een stroomversnelling toen Martin Huiskes van LKSVDD architecten uit Hengelo zijn expertise inbracht. 

De plannen werden mooier en mooier en bovendien steeds meer bijzonder. Gaande de ontwikkeling kwamen steeds meer toepassingsmogelijkheden van het FUN-IE-FIT in beeld. Gamen en bewegen met mega grote schermen voor een unieke beleving was één, maar ongekende toepassingen (revalidatie, bestrijding van obesitas, speciale vaardigheden voor kinderen van het speciaal onderwijs, gamen met de hele wereld, sporten voor valide en invalide gamers) werden gaandeweg ontdekt en ingepast.

De financiering van het FUN-IE-FIT was een uitdaging van de buitencategorie. De plannen werden weliswaar steeds mooier en beter, maar de kosten bleven ook stijgen. De aanvankelijke begroting van nog geen ton moest al heel snel worden opgetrokken. Subsidies van de overheid bleven uit, maar heel veel andere partijen zagen wel de enorme potentie van het unieke plan. 

Rotary Ballooning Almelo zorgde voor een doorbraak. De organisatie schonk als eerste €10.000,00 aan De Klup voor het FUN-IE-FIT. Daarna volgden meer. Stichting Roggekamp Peitsch Fonds, de Rabobank en het Roelvink Fonds zorgden er samen voor dat het sein op groen kon voor de bouw. De serviceclubs in Almelo organiseerden samen met De Klup Twente het LenteSpektakel dat €27.500 opbracht en ook hun Nacht van Almelo zorgde voor een fikse bijdrage van €11.000. Landelijke fondsen droegen bij, particulieren kwamen met giften en last but not least waren er bedrijven die belangeloos of tegen zéér geringe tarieven onmisbare bijdragen leverden. Alle namen van de fondsen, bedrijven, organisaties en particulieren die het FUN-IE-FIT mogelijk maakten, zijn vereeuwigd op een van de wanden in het FUN-IE-FIT.

Van onschatbare hulp is nog altijd het landelijke Skanfonds. Dat financiert sinds de opening van het FUN-IE-FIT de verdere ontwikkeling van deze unieke voorziening en de nog steeds groeiende toepassingsmogelijkheden. Het FUN-IE-FIT moet als voorbeeld dienen voor andere centra in het land. Bekijk hier de eerste beelden van de bouw.